Glucerna

Behoud van spiermassa

Extra belangrijk bij diabetes type 2

Wist je dat...

  • Diabetes type 2 en sarcopenie heel vaak samengaan?
  • Spiermassa twee keer zo snel afneemt als er sprake is van diabetes type 2?1
  • Er bij 30 tot 50% van de 65-plussers met diabetes type 2 sprake is van matig tot ernstig spierverlies?1
  • Diabetes-specifieke drinkvoeding Glucerna Advance 1.6 kcal de manier is om de voedingstoestand en spiergezondheid bij diabetes type 2 te ondersteunen?

Vraag samples aan

Diabetes type 2 en sarcopenie: vaak onderschat

Er zijn in Nederland meer dan 1,2 miljoen mensen met diabetes en 90% daarvan betreft diabetes type 2.2 Uit onderzoek blijkt dat de afname van spiermassa bij het ouder worden tot 50% sneller gaat als er sprake is van diabetes type 2. Tussen de 30 en 50% van de mensen met diabetes type 2 ouder dan 65 jaar heeft hierdoor matig tot ernstig spierverlies.1 Dit heeft gevolgen voor hun glucoseregulatie en hun gezondheid.

Jaarprevalentie diabetes

Vicieuze cirkel tussen diabetes type 2 en sarcopenie

Bij diabetes type 2 is niet alleen het glucose-, maar ook het eiwitmetabolisme verstoord.3 Hyperglykemie en een slechte metabole controle werken de afbraak van spiereiwitten in de hand.4 Insulineresistentie en een verminderde aanvoer van aminozuren kunnen als gevolg hebben dat er minder aminozuren in de spieren worden opgenomen. Het wordt dus moeilijker om de spiermassa te onderhouden. Bovendien lijken complicaties van diabetes zoals neuropathie, retinopathie en nierschade die ontstaan bij een slechte metabole controle, geassocieerd met een verhoogd risico op sarcopenie.5


Sarcopenie geeft grote kans op diabetes

Omgekeerd kan sarcopenie, door afname van spiermassa en -functie, leiden tot insulineresistentie en verhoogde bloedglucosewaarden.6 Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij beide aandoeningen elkaar versterken:

Vicieuze cirkel diabetes & sarcopenie

De belangrijke rol van spieren

Spieren hebben een structurele en een metabolische rol7:
Spier als structuur en metabolisme

Insulineresistentie verhoogt eiwitbehoefte voor spiermassabehoud

Door insulineresistentie en een lage eiwitinname kunnen er minder aminozuren in de spieren worden opgenomen. Het wordt dan moeilijker om de spiermassa te onderhouden. Er zijn dan meer aminozuren dan normaal nodig om de spiereiwitsynthese te stimuleren en dus is er meer eiwit nodig voor eenzelfde effect.8

Glucerna Advance 1.6 kcal is een effectieve manier om de voedingstoestand van mensen met diabetes te ondersteunen. Het draagt bij aan een betere glykemische controle en spiermassabehoud, dankzij de combinatie van eiwitten met HMB, lysine en arginine.


Vergelijking van (niet-) diabetes specifieke drinkvoedingen: Wat maakth et verschil9-11

Standaard drinkvoeding Andere diabetes-specifieke drinkvoedingen Glucerna Advance 1.6 kcal
Bevat snelverteerbare koolhydraten (een hogere glykemische index) Bevat traagverteerbare koolhydraten (een lage glykemische index) Bevat traagverteerbare koolhydraten (een lage glykemische index)
Laag in vet Is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV's) Is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV's)
Extra aandacht voor de glucoseregulatie vaak nodig Kan de behoefte aan extra insuline verminderen Kan de behoefte aan extra insuline verminderen
Hoog en laag in eiwit Vaak lager in eiwit Hoog in eiwit
x x Unieke samenstelling met HMB, lysine en arginine ter ondersteuning van de spiergezondheid en glykemische controle.


Glucerna 1.6 kcal Advance: geavanceerde drinkvoeding met een drievoudige werking

Doorbreek de vicieuze cirkel met Glucerna Advance 1.6 kcal

Vicieuze cirkel en Glucerna

Vraag samples aan

Glucerna Advance 1.6 kcal is verkrijgbaar in de smaken vanille, koffie en aardbei. Vraag gratis samples aan voor jouw patiënten.

Vraag samples aan Download de complete factsheet over Glucerna Advance 1.6 kcal
Glucerna Advance assortiment

Deze informatie is uitsluitend bestemd voor zorgprofessionals.
Glucerna Advance 1.6 kcal is een dieetvoeding voor medisch gebruik met diabetes of een afwijkende glucosestofwisseling met (risico op) ziekte gerelateerde ondervoeding.
NL-GLU1-6-2500016

Referenties

  1. 1. Park SW et al. Diabetes Care. 2007;30(6):1507-1512.
  2. 2. Diabetes in cijfers - https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers - geraadpleegd op: 19-08-2025.
  3. 3. Workeneh B et al. Int J Biochem Cell Biol 2013;45(10):2239-44.
  4. 4. Trierweiler H,et al. Diabetol Metab Syndr.2018;10:25.
  5. 5. Qiao YS, et al. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Dec 23;12:782391.
  6. 6. Laudi F et al. JAMDA. 2013;14:540-541.
  7. 7. Argilés JM et al. J Am Med Dir Assoc 2016.
  8. 8. Weijs P, Eiwitbalans bij ziekte, gezondheid en veroudering. Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, 10-12-2015.
  9. 9. Sanz-Paris A et al. Clin Nutr 2020.
  10. 10. Elia M, et al. Diabetes Care. 2005;28(9):2267–2279.
  11. 11. MesejoA, et al. CritCare. 2015;19:390. doi: 10.1186/s13054-015-1108-1.