Diabetes en sarcopenie: vaak onderschat
Glucerna Advance 1.6 kcal biedt oplossing
Glucerna Advance 1.6 kcal is een effectieve drinkvoeding om de voedingstoestand van mensen met diabetes te ondersteunen.
Het draagt bij aan een betere glykemische controle en spiermassabehoud, dankzij de combinatie van traagverteerbare koolhydraten en eiwitten met HMB, lysine en arginine.
Gunstige effecten beweging, eiwit, HMB, lysine en arginine bij diabetes
De rol van beweging
Beweging heeft gunstige effecten bij diabetes type 2.1 Zo zorgt bewegen voor een betere werking van glucosetransporters (GLUT-4) in de skeletspier en een verbetering van de spierdoorbloeding. Deze combinatie van factoren verbetert de insulinegevoeligheid. Daarnaast neemt bij beweging de spiermassa toe, zeker in het geval van krachttraining. Zo kan het bijdragen aan het terugdringen van sarcopenie.
De rol van eiwit
Diabetes vergroot het risico op sarcopenie. Dit komt doordat diabetes type 2 weerslag heeft op meerdere lichaamsprocessen, waaronder het eiwitmetabolisme.2 De verstoringen van het eiwitmetabolisme kunnen leiden tot een afname van de spiermassa en een verhoogd risico op sarcopenie.3 Ook kan er sprake zijn van anabole resistentie, waardoor eiwitten minder goed benut worden door het lichaam.4
Insulineresistentie en een verminderde aanvoer van aminozuren kunnen als gevolg hebben dat er minder aminozuren in de spieren worden opgenomen. Het wordt dus moeilijker om de spiermassa te onderhouden. Er zijn dan meer aminozuren nodig om de spiereiwitsynthese te stimuleren en dus meer eiwit voor eenzelfde effect.4
HMB remt spierafbraak en herstelt de spierkracht en spiermassa
Alleen bewegen en het verhogen van de eiwitinname zijn niet altijd voldoende als spieropbouw nodig is. Het is ook belangrijk de spiereiwitafbraak te beperken. De eiwitafbraak kan geremd worden door een verhoogde HMB-spiegel in het bloed.5 Zo helpt HMB om het verlies van spiermassa tegen te gaan.
HMB is een stofwisselingsproduct van het essentiële aminozuur leucine. Vaak krijgen patiënten met een eiwitverrijkt dieet al veel leucine binnen. Maar alleen een hoog gehalte aan leucine is niet voldoende om eiwitafbraak te remmen. Leucinespiegels blijven namelijk niet hoog genoeg om voortdurend voor voldoende hoge HMB-spiegels te zorgen. Indien een patiënt HMB inneemt, blijven de HMB-spiegels wel hoog in het bloed. Extra HMB draagt zo bij aan het remmen van de eiwitafbraak.5 Eiwitrijke drinkvoeding waaraan HMB is toegevoegd, pakt beide kanten van de eiwitbalans aan: eiwit stimuleert de eiwitsynthese en HMB remt de eiwitafbraak.6-7
Lysine helpt de vorming van geglyceerde eiwitten te voorkomen
Ook het essentiële aminozuur lysine speelt een belangrijke rol bij diabetes en sarcopenie. Lysine is een bouwsteen van eiwitten en werkt als "remmer" van de eiwitglycatie. Eiwitglycatie is een proces waarbij glucose aan eiwit bindt. Dit proces treedt makkelijker op bij een teveel aan glucose (hyperglykemie). Tijdens het glyceren worden geavanceerde geglyceerde eindproducten (AGE's) gevormd. Deze AGE's zijn in verband gebracht met complicaties bij diabetes zoals nefropathie, neuropathie en retinopathie.8
Lysine kan zich aan overtollig glucose binden en zo de glycering van functionele eiwitten verminderen. Zo draagt het bij aan het behoud van de structuur en functie van eiwitten en vermindert het complicaties.9-11
Arginine verbetert de insulinegevoeligheid
Arginine is een aminozuur dat de insulinegevoeligheid verbetert. Bij diabetes is er sprake van verhoogde oxidatieve stress en dit heeft invloed op de endotheelfunctie van de spiercel. Er is dan sprake van een verminderde insulinegevoeligheid wat leidt tot verhoogde insulinespiegels. Arginine kan de entotheelfunctie van de cel verbeteren waardoor de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme bij mensen met diabetes verbeteren.10-12
Traagverteerbare koolhydraten ter bevordering van een stabiele glykemische controle
Traagverteerbare koolhydraten zoals sucromalt, isomaltulose, fibersol en glycerine en snelverteerbare koolhydraten zoals maltodextrine beïnvloeden de snelheid van koolhydraatvertering en -absorptie, wat invloed heeft op de bloedglucosewaarden.13-14 Diabetes-specifieke drinkvoedingen bevatten traagverteerbare koolhydraten ter ondersteuning van de glykemische controle.
Vraag samples aan
Glucerna Advance 1.6 kcal is de eerste energie- en eiwitverrijkte diabetes-specifieke drinkvoeding die HMB, arginine en lysine bevat.
Het is verkrijgbaar in de smaken vanille, koffie en aardbei. Vraag gratis samples aan voor jouw patiënten.
Vraag samples aan Download de complete factsheet over Glucerna Advance 1.6 kcal
Deze informatie is uitsluitend bestemd voor zorgprofessionals.
Glucerna Advance 1.6 kcal is een dieetvoeding voor medisch gebruik met diabetes of een afwijkende glucosestofwisseling met (risico op) ziekte gerelateerde ondervoeding.
NL-GLU1-6-2500016
Referenties
- 1. Bewegen voor mensen met (een hoog risico op) diabetes type 2, Nederlandse Diabetes Federatie, Amersfoort, november 2018.
- 2. Workeneh B et al. Int J Biochem Cell Biol 2013;45(10):2239-44.
- 3. Mesinovic J et al. Review Diabetes Metab Syndr Obes 2019;12:1057-1072.
- 4. Weijs P Eiwitbalans bij ziekte, gezondheid en veroudering. Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek, 10-12-2015.
- 5. Engelen M et al. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2018;21(3):207-213.
- 6. Deutz NE et al. Clin Nutr 2016;35:18-26.
- 7. Wall B et al. Acta Physiol 2014;210 (3): 600-11.
- 8. Jafarnejad A et al (2008). Diabetes/metabolism research and reviews, 24(1), 64–73.
- 9. Mirmiranpour H et al. Acta medica Iranica. 2016;54(1):24-31.
- 10. Mirmiranpour H et al. Thrombosis Research. 2012;130(3):e13-e19.
- 11. Sulochana KN et al. Indian Journal of Biochemistry & Biophysics. 2001;38(5):331-334
- 12. Piati PM et al. Diabetes care. 2001;24(5):875-880
- 13. Jenkins et al., 1982 Diabetologia 23:477.
- 14. Grysman A et al. Eu J of Clin Nutr. 2008;62:1364–1371.